Pozitív a terhességi tesztem, mit csináljak?

Beküldve: Gy.I.K.

A fogantatást követően a megtermékenyített petesejt (zygota) beágyazódik a méh falába és növekedésnek indul. A fejlődő embriót körülvevő sejtek (trophoblast sejtek) terhességi hormont, ún. HCG-t kezdenek termelni, melynek a vérben mérhető szintje kb. 2 naponta megduplázódik. A terhességi tesztek ennek a hormonnak a vizeletben ürülő kimutatásán alapulnak. A gyógyszertárban kapható terhességi tesztek a megtermékenyítést követő kb. 10-11. napon kimutatják a HCG emelkedést és valamilyen látható módon először halványan, majd egyre erősebben, egyértelműen mutatják a terhesség létrejöttét. Fontos tudni, hogy a terhességi teszt kóros terhességek, mint például méhen kívüli terhesség vagy rossz beágyazódás, vetélés esetén is pozitívvá válnak, ezért ilyenkor szükséges a nőgyógyászati vizsgálat. Szülészeti szempontból a terhességet az utolsó menstruáció első napjától számoljuk és betöltött hetekben adjuk meg. Egy hónappal az utolsó rendes menszesz után, tehát az éppen elmaradt menstruáció időpontjában a terhességi teszt már pozitív lehet, de a nőgyógyászati vizsgálat még nem képes a terhesség kimutatására (ennek oka a terhességi teszt nagyobb érzékenysége).

Felmerülhet a kérdés, hogy a nőgyógyászhoz mikor érdemes fordulni.

A nőgyógyászati vizsgálat koraterhességben manuális és ultrahangos vizsgálatból áll. A legérzékenyebb hüvelyi ultrahang vizsgálat az utolsó menszesz utáni 5. héten képes a legkorábbi jel, az. ún. petezsák kimutatására, mely a méh üregében látható kis „fekete folt”. A későbbiekben a petezsákban megjelenik a szikhólyag, majd a terhesség 6. hetében válik láthatóvá az embryo kis „fehér folt” formájában. A magzati szívcső lüktetése, a szívműködés jelzi, hogy normális, élő terhességről van szó. Az ultrahang egyben alkalmas a méhen kívüli terhesség kimutatására/ kizárására is.

A fentiekből következik, hogy pozitív teszt esetén legkorábban az utolsó menszesztől számított 5. héten, vagy akár panaszmentes esetben a 6. héten érdemes fordulni. Ha az előzményben méhen kívüli terhesség, vetélés, kismedencei nőgyógyászati betegségek szerepelnek, a nőgyógyászati vizsgálatokat fokozott óvatossággal, alapossággal végezzük.

A korai ultrahang vizsgálatokról további anyagot, képeket a honlapomon talál a 2013-ban a kórházunkban szervezett továbbképző kongresszuson általam tartott előadás dia anyagában (Pdf formátumban)  „Az ultrahang vizsgálatok a szülészet-nőgyógyászatban”címmel. 

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

  • Homeopátiás készítmények
  • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h