Szükséges-e a szülésnél a gátmetszés?

Beküldve: Gy.I.K.

A gátmetszés (episiotómia) a legtöbbször elvégzett szülészeti beavatkozás. Gátnak lényegében a hüvelybemenet hátsó része és a végbélnyílás közötti területet nevezzük. A szülés utolsó szakaszában, a kitolási szakban a szülőcsatornában előrehaladó magzati fej a hüvelybemenetet jelentősen tágítja (hiszen a magzati fej körfogata kb. 32-36 cm!), ilyenkor a gát is maximálisan, húrszerűen megfeszül. Amennyiben a szövetek túlfeszülnek, a magzati fej méretei nagyok, a szülés a kelleténél gyorsabban zajlik, az óriási feszülés alatt álló gát megrepedhet befelé a hüvely, kifelé a végbél irányába. Az így kialakuló gátsérülést 4 fokozatba soroljuk súlyossága alapján. A legsúlyosabb, ún. negyedfokú gátsérülés esetén a repedés a végbél záróizmát és a falát is érinti, lényegében egy cloaca-szerű repedés alakul ki. Az ilyen sérülés ellátása igen nehéz sebészeti feladat, hiszen a végbélfal, végbél záróizom, majd a sérült gát és a hüvely helyreállítása is szükséges a későbbi megfelelő élettani működéshez (pl. a széklet tartásához). Előfordulhat az is, hogy a szülés során kialakult sérülés kifelé nem látható, de belül a gát szövetében, illetve a női medencefenék izomzatában mikrosérülések keletkeznek, melyek a későbbi szexuális problémák, széklet,- vizelet inkontinencia, méh,- hüvely megsüllyedés vagy előesés okaként is szerepelhetnek.

Ezen sérülések elkerülése érdekében alakult ki az évszázadok alatt a szülés során elvégzett gátmetszés gyakorlata, mely során a születés előtti utolsó 1-2 fájásnál helyi fájdalomcsillapítást követően ollóval egy 2-4 cm nagyságú metszést ejtve elősegítjük, könnyítjük a magzat megszületését, csökkentjük a gát túlfeszülését, kivédjük a gátsérülések kialakulását. A gátmetszés sebe jól ellátható, megfelelő gyorsan felszívódó sebészeti varró anyagokkal úgy zárható, hogy a seb jól begyógyul, még a kellemetlen varratszedés sem szükséges. 

Gátmetszés elvégzése nem kötelező, kivéve egyes esetek, mint például a koraszülés. Egyéb esetekben egyéni mérlegelést igényel az eldöntése. Először szülő asszonyoknál a magyar gyakorlat szerint gyakrabban történik metszés, többedszer szülőknél sokszor elkerülhető a beavatkozás. 

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

  • Homeopátiás készítmények
  • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h