Petefészek cisztám van, mit csináljak?

Beküldve: Gy.I.K.

A petefészek ciszta az egyik leggyakoribb női elváltozás. A ciszta lényegében nem más, mint egy, a petefészek állományában kialakuló folyadék tartalmú tömlő, mely általában tiszta, vízszerű bennéket tartalmaz. Ciszta bármely életkorban kialakulhat, néha akár méhen belül leány magzatokban is észlelhető ultrahang vizsgálat során. A legtöbbször azonban a petefészek ciszta a fogamzóképes korú, menstruáló nőkben fordul el, általában a menstruációs ciklussal összefüggésben. Ezeket a cisztákat ún. funkcionális tömlőknek nevezzük, általában 3-5 cm átmérőjű, szabályos, legtöbbször panaszt nem okozó képletek a női kismedencében. Döntően ún. follicularis vagy luteális ciszták, melyek a nem megrepedt tüszőből vagy a sárgatestből indulnak ki. A funkcionális cisztákat az esetek nagy részében véletlenül, rutin nőgyógyászati vizsgálat során ismerjük fel, 1-2 hónapot követően spontán felszívódnak. Kezelést nem igényelnek, de szükséges az ultrahangos kontroll vizsgálat a spontán felszívódás ellenőrzésére. Amennyiben a ciszta tünetet okoz, a következők lehetnek:

  • Alhasi feszülés, tompa fájdalom
  • Vérezgetés, menstruációs vérzészavar, menszesz elmaradás
  • Ritkán a környező szervek pl. húgyhólyag nyomása miatti tünet, pl. pisilési panasz
  • Nagyon ritka a ciszta megcsavarodása vagy falának megrepedése (ruptúra), mely nagyfokú hirtelen, éles hasi fájdalommal, jelentős rosszulléttel járhat. Ez súlyos kórkép, akár sürgős hasi műtét is szükségessé válhat!

A legtöbb nő attól fél, hogy a ciszta valamilyen komolyabb betegséget jelenthet, esetleg műtétet kell végezni. Szerencsére a legtöbb esetben erre nincsen szükség. Ciszta észlelése esetén, amennyiben valószínűleg egyszerű funkcionális cisztával állunk szemben, várakozás és ultrahang kontroll javasolt. Bizonyos esetekben viszont műtétre is sor kerülhet:

  • A ciszta nagy méretű (5-6 cm fölötti)
  • Megcsavarodás, ruptúra miatt komoly tüneteket okoz
  • Az ultrahang képen a ciszta: több rekeszből áll, szabálytalan nem sima a fala, ún. belső növedékek látszanak, sűrű folyadékot tartalmaz (pl. endometriosis csokoládé cysta, dermoid cysta), nem csak folyadékot, hanem sok tömör, ún. solid részt is tartalmaz…

A műtétek általában laparoscopos műtéttel zajlanak és céljuk, hogy amennyiben lehetséges, a ciszta eltávolítása során ép petefészek állomány is visszamaradjon. Ha a kivizsgálás során felmerül a rosszinduló petefészek tumor gyanúja (ultrahangos jelek alapján, emelkedett tumor markerek, CT, MRI vizsgálat), akkor hasműtét szükséges. Sajnos a petefészek rák a mai napig az egyik legrosszabbul kezelhető nőgyógyászati tumor, mert sokszor nem okoz tünetet és későn kerül felismerésre. Így még ha a legtöbb petefészek ciszta „banális”, általában kezelést nem igénylő, magától gyógyuló állapot is, a megfelelő odafigyelést nem szabad megspórolni.

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

  • Homeopátiás készítmények
  • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h