Milyen gyakran szükséges a rákszűrés és mi a teendő, ha rossz?

Beküldve: Gy.I.K.

A méhnyak rákszűrés egy több évtizedes múltra visszatekintő, jól szervezett rendszeren alapul. Sajnos annak ellenére, hogy a rákszűrés minden magyar nő számára adott lehetőség, Magyarországon a nők csak kb. 20-30 százaléka jár rendszeres szűrésre. Valószínűleg ez az oka, hogy hazánkban a méhnyak rák halálozása az egyik legrosszabb Európában, tavaly közel 400 nő halt meg a betegségben, mely nagyon magas szám egy ekkora országban. Hiszen a szűrés lényege az lenne, hogy időben felismerjük a méhnyakban elindult rosszindulatú elváltozásokat, így korai stádiumban észlelve jó eséllyel teljesen meggyógyítható vagy sikeresen kezelhető lenne a betegség.

A méhnyak rákszűrés mindenki számára évente javasolt a szexuális élet megkezdését követően. A rákszűrés során a nőgyógyász a hüvely felől megfelelő feltárást követően vizsgálja a méhnyakat egy speciális nagyító eszköz vagy kamera segítségével (kolposzkóp), illetve a méhnyak felületéről, az ún. transzformációs zónából kenetet vesz cytológiai vizsgálatra. A transzformációs zóna azért fontos, mert itt két különböző hámszövet „találkozik” és a rosszindulatú elváltozások a méhnyak ezen részén indulnak el az esetek döntő részében. A hüvelyi vizsgálatot követően az orvos bimanuális, kézi vizsgálattal tapintja végig a nőgyógyászati területet. Én a rákszűrés kapcsán hüvelyi ultrahang vizsgálatot is végzek, mert bizonyos nőgyógyászati eltérések (pl. kisebb ciszta, mióma, polip, stb..) kézi vizsgálattal nem diagnosztizálhatóak. A szűrő vizsgálat végén az emlők vizsgálata következik kézi tapintással.

Ha Magyarországon a nők nagy része rendszeresen járna a szűrő vizsgálatokra, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a daganatos halálozást és sok fiatal nő életét lehetne megmenteni lényegében kis ráfordítással és odafigyeléssel.  

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

  • Homeopátiás készítmények
  • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h