Féljek-e a magzatvíz mintavételtől?

Beküldve: Gy.I.K.

A magzatvíz mintavétel a várandósság 15-20. hete között elvégezhető beavatkozás. A „régi”, klasszikus orvosi szemlélet szerint minden 35. életév feletti terhes asszonynál elvégeztük ezt a beavatkozást. A mai modernebb elképzelések szerint, tekintettel az egyre hatékonyabb szűrő vizsgálatokra, egyre fejlettebb ultrahang és laborvizsgálatokra, a magzatvíz mintavételek száma csökkent. Ez azért fontos, mert ugyan ez egy teljesen rutin beavatkozás, minimális kellemetlenséggel, fájdalommal jár, de irodalmi adatok szerint fél- egy százalékos vetélési kockázata van. Ugyanakkor a vizsgálat biztosítja, hogy a kinyert magzatvíz sejtekből komplett kromoszómavizsgálatot végezzünk és lényegében 100 %-os hatékonysággal kimutassuk a kromoszóma rendellenességeket (mint pl. a Down- kórt). Pontosan ezért fontos azoknál a terheseknél, akiknél ez a beavatkozás szóba jön (életkoruk, ultrahang vagy labor eltérés, családban előforduló betegségek miatt), egyénileg megbeszélni, végiggondolni, hogy elvégezzük-e a beavatkozást. Genetikai tanácsadáson érdemes időben jelentkezni, hogy a megfelelő döntést lehessen hozni.

A magzatvíz mintavétel során megfelelő fertőtlenítést követően az anya hasfalán keresztül egy nagyon vékony tűvel behatolva a méh üregébe, 10-15 ml (ez nagyon kis mennyiség!) magzatvíz mintát veszünk. A vizsgálat minimális fájdalommal jár, a tű nagyon vékony. A vizsgálat során végig folyamatas ultrahan követést alkalmazunk, így magzati sérülés nem fordul elő. Az egész beavatkozás 3-5 percnél nem tart tovább és az eredmény kb. 3 hét alatt készül el.

Lehetőség van bizonyos esetekben korábbi kromoszómavizsgálat elvégzésére is. A lepény biopszia (CVS) a terhesség 11-13 hetében végezhető el, a vetélési kockázat hasonlóan a magzatvíz mintavételéhez, szintén kb. 1 %. A beavatkozás során kissé vastagabb tűt használunk előzetes helyi Lidocainos fájdalom csillapítást követően és a mintát nem a magzatvízből, hanem a lepényből vesszük. A eredmény gyorsan, kb. 5-7 nap alatt rendelkezésre áll.  

Felkészült genetikai centrumokban a fenti beavatkozások biztonságosan elvégezhetőek és alkalmasak a kromoszóma rendellenességek kizárására.

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

  • Homeopátiás készítmények
  • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h