Fájdalomcsillapítás a vajúdás során. Kérjek-e EDA-t?

Beküldve: Gy.I.K.

A vajúdás, szülés az egyik legnagyobb, akár katartikus élmény. Talán a legjobban várt és egyben legjobban félt esemény egy nő életében. Bárhogyan is van, lelkileg, fizikálisan, mentálisan nehéz, megterhelő feladat. Alaposan fel kell készülni rá. Hiszen a vajúdás, szülés a méhfal ritmusos ismétlődő összehúzódása, contractiók segítségével halad, mely valós fájdalomérzettel jár. A várandós anyukák jelentős része fél ezektől a fájásoktól és a szüléshez kapcsolódó bizonytalan, kiszolgáltatott helyzettől. A szülés követés egyik legfontosabb feladata ezen félelmek csökkentése, megszűntetése. Ez részben a pszichés felkészülés segítségével lehetséges, másrészt a fizikális fájdalom csökkentése útján, különböző fájdalomcsillapító módszerekkel.

  • A vajúdás először szülőknél 10-12 órás folyamat. A megfelelő, előre elsajátított légzéstechnika nagyon fontos és hatékony stresszoldó, fájdalomcsillapító hatású.
  • NO2 (kéjgáz, nitrogén oxidul). Gyorsan tüdőben felszívódó, kiürülő gáz, mely szülőszobán rendelkezésre áll. Rövid hatású szer, gyors és mérsékelt hatású szülészeti fájdalomcsillapító.
  • Intravénás gyógyszerek. Kábító fájdalomcsillapítók (pl. Dolargan). Morfin származékok, nagyon hatékony, jó fájdalomcsillapítók, de komoly mellékhatásként a megszületett magzatnál légzészavart, légzésleállást okozhatnak.
  • Epidurális érzéstelenítés (EDA). Jelenleg a leggyakrabban alkalmazott szülészeti fájdalomcsillapító módszer. Lényege, hogy a vajúdás tágulási szakában az altató orvos az anya lumbális gerinc szakaszának egy szűk 1-2 mm-es, ún. epidurális helyére egy vékony csövet (kanült) vezet be, melyen keresztül a vajúdás, szülés során folyamatos fájdalomcsillapításra van lehetőség. A módszer nagyon hatékony, igen nagyfokú fájdalom csökkenést eredményez, folyamatosan adagolható és bármikor megszűntethető. Mellékhatása, szövődménye ritka, megbízható módszer. A szülésben részt vevő simaizom szövetet lazítja, a méhnyak kitágulását segíti, ráadásul javítja a lepényi keringést és így a magzat oxigén ellátottságát. Hátránya lehet, hogy EDA-s szülésnél a vajúdó a kitolási szakban nem érzi a székelési, nyomási ingert és a kitolási szak elhúzódhat. Összességében az EDA jelenleg a leghatékonyabb fájdalomcsillapító módszer a szülésnél, de legtöbbször nem orvosi indokok határozzák meg, hogy egy vajúdó kapjon-e epidurális érzéstelenítést, hanem a vajúdó szubjektív fájdalma dönti el.

A Honvéd kórház Szülészeti osztályán 24 órás anaesthesiológiai szolgálat érhető el, ami azt jelenti, hogy a vajúdók bármikor kérhetik epidurális fájdalomcsillapításukat igény szerint szülész orvosukkal és az altató orvossal konzultálva.

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

  • Homeopátiás készítmények
  • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h