Pozitív a terhességi tesztem, mit csináljak?

Beküldve: Gy.I.K.

A fogantatást követően a megtermékenyített petesejt (zygota) beágyazódik a méh falába és növekedésnek indul. A fejlődő embriót körülvevő sejtek (trophoblast sejtek) terhességi hormont, ún. HCG-t kezdenek termelni, melynek a vérben mérhető szintje kb. 2 naponta megduplázódik. A terhességi tesztek ennek a hormonnak a vizeletben ürülő kimutatásán alapulnak. A gyógyszertárban kapható terhességi tesztek a megtermékenyítést követő kb. 10-11. napon kimutatják a HCG emelkedést és valamilyen látható módon először halványan, majd egyre erősebben, egyértelműen mutatják a terhesség létrejöttét. Fontos tudni, hogy a terhességi teszt kóros terhességek, mint például méhen kívüli terhesség vagy rossz beágyazódás, vetélés esetén is pozitívvá válnak, ezért ilyenkor szükséges a nőgyógyászati vizsgálat. Szülészeti szempontból a terhességet az utolsó menstruáció első napjától számoljuk és betöltött hetekben adjuk meg. Egy hónappal az utolsó rendes menszesz után, tehát az éppen elmaradt menstruáció időpontjában a terhességi teszt már pozitív lehet, de a nőgyógyászati vizsgálat még nem képes a terhesség kimutatására (ennek oka a terhességi teszt nagyobb érzékenysége).

Felmerülhet a kérdés, hogy a nőgyógyászhoz mikor érdemes fordulni.

A nőgyógyászati vizsgálat koraterhességben manuális és ultrahangos vizsgálatból áll. A legérzékenyebb hüvelyi ultrahang vizsgálat az utolsó menszesz utáni 5. héten képes a legkorábbi jel, az. ún. petezsák kimutatására, mely a méh üregében látható kis „fekete folt”. A későbbiekben a petezsákban megjelenik a szikhólyag, majd a terhesség 6. hetében válik láthatóvá az embryo kis „fehér folt” formájában. A magzati szívcső lüktetése, a szívműködés jelzi, hogy normális, élő terhességről van szó. Az ultrahang egyben alkalmas a méhen kívüli terhesség kimutatására/ kizárására is.

A fentiekből következik, hogy pozitív teszt esetén legkorábban az utolsó menszesztől számított 5. héten, vagy akár panaszmentes esetben a 6. héten érdemes fordulni. Ha az előzményben méhen kívüli terhesség, vetélés, kismedencei nőgyógyászati betegségek szerepelnek, a nőgyógyászati vizsgálatokat fokozott óvatossággal, alapossággal végezzük.

A korai ultrahang vizsgálatokról további anyagot, képeket a honlapomon talál a 2013-ban a kórházunkban szervezett továbbképző kongresszuson általam tartott előadás dia anyagában (Pdf formátumban)  „Az ultrahang vizsgálatok a szülészet-nőgyógyászatban”címmel. 

Dr Tidrenczel Zsolt

Szükséges-e a szülésnél a gátmetszés?

Beküldve: Gy.I.K.

A gátmetszés (episiotómia) a legtöbbször elvégzett szülészeti beavatkozás. Gátnak lényegében a hüvelybemenet hátsó része és a végbélnyílás közötti területet nevezzük. A szülés utolsó szakaszában, a kitolási szakban a szülőcsatornában előrehaladó magzati fej a hüvelybemenetet jelentősen tágítja (hiszen a magzati fej körfogata kb. 32-36 cm!), ilyenkor a gát is maximálisan, húrszerűen megfeszül. Amennyiben a szövetek túlfeszülnek, a magzati fej méretei nagyok, a szülés a kelleténél gyorsabban zajlik, az óriási feszülés alatt álló gát megrepedhet befelé a hüvely, kifelé a végbél irányába. Az így kialakuló gátsérülést 4 fokozatba soroljuk súlyossága alapján. A legsúlyosabb, ún. negyedfokú gátsérülés esetén a repedés a végbél záróizmát és a falát is érinti, lényegében egy cloaca-szerű repedés alakul ki. Az ilyen sérülés ellátása igen nehéz sebészeti feladat, hiszen a végbélfal, végbél záróizom, majd a sérült gát és a hüvely helyreállítása is szükséges a későbbi megfelelő élettani működéshez (pl. a széklet tartásához). Előfordulhat az is, hogy a szülés során kialakult sérülés kifelé nem látható, de belül a gát szövetében, illetve a női medencefenék izomzatában mikrosérülések keletkeznek, melyek a későbbi szexuális problémák, széklet,- vizelet inkontinencia, méh,- hüvely megsüllyedés vagy előesés okaként is szerepelhetnek.

Ezen sérülések elkerülése érdekében alakult ki az évszázadok alatt a szülés során elvégzett gátmetszés gyakorlata, mely során a születés előtti utolsó 1-2 fájásnál helyi fájdalomcsillapítást követően ollóval egy 2-4 cm nagyságú metszést ejtve elősegítjük, könnyítjük a magzat megszületését, csökkentjük a gát túlfeszülését, kivédjük a gátsérülések kialakulását. A gátmetszés sebe jól ellátható, megfelelő gyorsan felszívódó sebészeti varró anyagokkal úgy zárható, hogy a seb jól begyógyul, még a kellemetlen varratszedés sem szükséges. 

Gátmetszés elvégzése nem kötelező, kivéve egyes esetek, mint például a koraszülés. Egyéb esetekben egyéni mérlegelést igényel az eldöntése. Először szülő asszonyoknál a magyar gyakorlat szerint gyakrabban történik metszés, többedszer szülőknél sokszor elkerülhető a beavatkozás. 

Dr Tidrenczel Zsolt

Petefészek cisztám van, mit csináljak?

Beküldve: Gy.I.K.

A petefészek ciszta az egyik leggyakoribb női elváltozás. A ciszta lényegében nem más, mint egy, a petefészek állományában kialakuló folyadék tartalmú tömlő, mely általában tiszta, vízszerű bennéket tartalmaz. Ciszta bármely életkorban kialakulhat, néha akár méhen belül leány magzatokban is észlelhető ultrahang vizsgálat során. A legtöbbször azonban a petefészek ciszta a fogamzóképes korú, menstruáló nőkben fordul el, általában a menstruációs ciklussal összefüggésben. Ezeket a cisztákat ún. funkcionális tömlőknek nevezzük, általában 3-5 cm átmérőjű, szabályos, legtöbbször panaszt nem okozó képletek a női kismedencében. Döntően ún. follicularis vagy luteális ciszták, melyek a nem megrepedt tüszőből vagy a sárgatestből indulnak ki. A funkcionális cisztákat az esetek nagy részében véletlenül, rutin nőgyógyászati vizsgálat során ismerjük fel, 1-2 hónapot követően spontán felszívódnak. Kezelést nem igényelnek, de szükséges az ultrahangos kontroll vizsgálat a spontán felszívódás ellenőrzésére. Amennyiben a ciszta tünetet okoz, a következők lehetnek:

 • Alhasi feszülés, tompa fájdalom
 • Vérezgetés, menstruációs vérzészavar, menszesz elmaradás
 • Ritkán a környező szervek pl. húgyhólyag nyomása miatti tünet, pl. pisilési panasz
 • Nagyon ritka a ciszta megcsavarodása vagy falának megrepedése (ruptúra), mely nagyfokú hirtelen, éles hasi fájdalommal, jelentős rosszulléttel járhat. Ez súlyos kórkép, akár sürgős hasi műtét is szükségessé válhat!

A legtöbb nő attól fél, hogy a ciszta valamilyen komolyabb betegséget jelenthet, esetleg műtétet kell végezni. Szerencsére a legtöbb esetben erre nincsen szükség. Ciszta észlelése esetén, amennyiben valószínűleg egyszerű funkcionális cisztával állunk szemben, várakozás és ultrahang kontroll javasolt. Bizonyos esetekben viszont műtétre is sor kerülhet:

 • A ciszta nagy méretű (5-6 cm fölötti)
 • Megcsavarodás, ruptúra miatt komoly tüneteket okoz
 • Az ultrahang képen a ciszta: több rekeszből áll, szabálytalan nem sima a fala, ún. belső növedékek látszanak, sűrű folyadékot tartalmaz (pl. endometriosis csokoládé cysta, dermoid cysta), nem csak folyadékot, hanem sok tömör, ún. solid részt is tartalmaz…

A műtétek általában laparoscopos műtéttel zajlanak és céljuk, hogy amennyiben lehetséges, a ciszta eltávolítása során ép petefészek állomány is visszamaradjon. Ha a kivizsgálás során felmerül a rosszinduló petefészek tumor gyanúja (ultrahangos jelek alapján, emelkedett tumor markerek, CT, MRI vizsgálat), akkor hasműtét szükséges. Sajnos a petefészek rák a mai napig az egyik legrosszabbul kezelhető nőgyógyászati tumor, mert sokszor nem okoz tünetet és későn kerül felismerésre. Így még ha a legtöbb petefészek ciszta „banális”, általában kezelést nem igénylő, magától gyógyuló állapot is, a megfelelő odafigyelést nem szabad megspórolni.

Dr Tidrenczel Zsolt

Miómát talált az orvosom

Beküldve: Gy.I.K.

A mióma a női szervezet egyik leggyakoribb jóindulatú daganata, a fertilis korban lévő nők körülbelül egyharmadában fordul elő. A mióma a miometriumból, a méh simaizom falából indul ki, oka nem ismert. Növekedése elsődlegesen a női hormontól, az ösztrogéntől függ, néha óriási méretet elérhet, akár emberfőnyire megnőhet. Elhelyezkedése alapján a méhizomból nőhet kifelé (subserosus göb), a méhizomzat falába (intramurális göb) vagy befelé a méhüreg irányába (submucosus göb). A mióma sok esetben teljesen tünetmentes és „véletlenül”, rutin nőgyógyászati vizsgálat során kerül felismerésre. Amennyiben panaszokat okoz, az függ a mióma méretétől, elhelyezkedésétől, a környező szervekhez való viszonyától.
A mióma leggyakoribb tünetei:

 • Vérzészavar (menszesz kapcsán vagy attól függetlenül)
 • Alhasi fájdalom
 • Székelési, vizelési inger a nyomási tünetek függvényében
 • Meddőségi panaszok

A mióma az esetek nagy többségében jóindulatú daganat, rosszindulatú elfajulása (leiomyosarcoma) nagyon ritka, elsődlegesen hirtelen, gyorsan növekvő miómáknál fordul elő. A menopauza után, tekintettel az ösztrogén szint alacsony szintjére, a miómák mérete legtöbbször csökkenő tendenciát mutat.

Mi a teendő mióma észlelése esetén?

Kis méretű, panaszokat nem okozó mióma esetén nőgyógyászati követés javasolt rendszeres nőgyógyászati és ultrahang vizsgálattal. Gyorsan növekvő, nagy méretű vagy panaszokat okozó  miómák esetén a daganat eltávolítása jön szóba. A műtét történhet méhtükrözés (hysteroscopia- submucosus göb), hasműtét vagy hastükrözés (laparoscopia- főleg subserosus göb) útján. A döntés mindig egyéni mérlegelést igényel a beteg alkata, életkora, egészségi állapota, a göb mérete, elhelyezkedése függvényében. A műtét előtt szóba jön egy magyar gyógyszergyár által nemrég kifejlesztett, jelenleg a világon egyedüliként mióma kezelésére szolgáló gyógyszer adása (2-3 hónapig), mely az eddigi eredmények alapján képes a mióma méretének csökkentésére, így könnyebbé teheti a műtét elvégzését.

Dr Tidrenczel Zsolt

Milyen ultrahang vizsgálat javasolt a várandósság során?

Beküldve: Gy.I.K.

A magyar terhesgondozási protokoll szerint a várandósság alatt 5 alkalommal szükséges ultrahang vizsgálatot végezni.

 • 0. Uh - a terhesség megállapítása, a terhesség 5-8 hetében
 • 1. Uh - I. trimeszteri szűrő vizsgálat, Down- kór szűrése, a terhesség 11-13. hetében
 • 2. Uh - II. trimeszteri szűrő vizsgálat, „genetikai ultrahang”, a terhesség 18-20. hetében 
 • 3. Uh - a terhesség 30-32. hetében
 • 4. Uh - a terhesség 36-38. hetében

A terhesség során az egyéni indokok figyelembe vételével további ultrahang vizsgálatok is elvégezhetőek.

A honlapomon megtalálható, a 2013. márciusában a Honvéd kh-ban szervezett továbbképző konferencián tartott előadásomban részletesen megismerkedhet a terhességi ultrahang vizsgálatokkal (Pdf formtumban).

Dr Tidrenczel Zsolt

Tudnivalók a méhnyakrákról, HPV-ról és rákszűrésról - riport a Család barát magazinban

Kislány vagy kisfiú? Hogyan dől el gyermekünk neme? Interjú a Család- barát magazinban.

Szülési lista

KEDVES SZÜLŐK!
Reméljük ezzel a listával segítséget tudunk nyújtani a csomagoláshoz és az otthoni csecsmőápoláshoz.
Boldog várakozásteljes napokat kívánunk!

Bővebben

Homeopátiás készítmények

 • Homeopátiás készítmények
 • Gyógynövények

Bővebben

Anyakönyvezés

Az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez szükséges okmányokról

Bővebben

Rendelések

Horvát utcai magánrendelő
II. kerület 1027 Horvát u. 28. fszt. 1.
Bejelentkezés: 06 30 4920906 Üsztöke Judit asszisztensnőnél
Szerda 15 00- 20 00 h

Rendelések

Szent Ferenc Egészségügyi Központ
II. kerület Retek u. 3. /Mammut I. bevásárlóközpont oldala/
www.medmarket.hu
Bejelentkezés 06 1 3161616
Hétfő 15 00-19 00 h

Rendelések

Czeizel Intézet
4 dimenziós és Genetikai Ultrahang rendelés
I. kerület Bérc u. 23
www.ultrahangvizsgalat.hu
Bejelentkezés: 06 1 2731913 vagy 06 20 2753666
Csütörtök 15 30-20 00 h